اگر در دوران بارداری دچار مشکلی شوید که دربایستن به عکسبرداری اشعه ایکس داشته باشید، مساله برایتان کمی پیچیده میشود! آیا عکسبرداری در دوران بارداری ایمن است؟ خطر اشعه ایکس برای جنین چیست؟ چه پرتوهای الکترومغناطیس دیگری در اطراف ما وجود دارند که ممکن است برای جنین خطرناک باشند؟ اگر شما نیز به پیگیری پاسخ این پرسشها در مورد خطرات اشعه ایکس در بارداری هستید، با ما به اتفاق شوید.
خیر، با توجه به خطر اشعه ایکس برای جنین ، در دوران بارداری باید از سپریدن عکسبرداری با اشعه X پرهیز کنید.
عکسبرداری با اشعه ایکس در دوران بارداری خطر سقط جنین یا بروز نقصهای مادرزادی در جنین را افزایش نمیدهد. ولی اگر زن بارداری عکسبرداری با پرتو ایکس انجام دهد، یا در معرض نشان ایکس قرار بگیرد، بردباری ابتلای کودک او به سرطان در خردسالی افزایش مییابد. به همین انگیزه شدت پرتو ایکس مورد بهرهگیری در عکسبرداری بر روی کمترین میزان شدنی قرار میگیرد.
معمولا برای عکسبرداری از دندان، از پیشبندهای سربی برای محافظت از بدن استفاده نمیشود، زیرا محدوده شکم و لگن تحت کارایی اشعه X قرار نمیگیرد و شدت نشان به قدری ناچیز است که عملا خطری جنین را تهدید نمیکند.
اما در موارد نادر، زاویه پرتوی ایکس شدنی است به گونهای باشد که بر روی شکم نیز تابش کند؛ پس بهتر است عکسبرداری از دندانها را به زمانی پس از زایمان موکول کنید.
اگر عکسبرداری در دوران بارداری اامی باشد، طبیب محدوده شکم و لگن را با پیشبندی سربی میپوشاند الی خطری جنین را تهدید نکند.
اگر احتمال بارداری میدهید و هنوز از بارداریتان مطمئن نشده اید، مساله را با پزشک درمیان بگذارید. طبیب با در نظر اخذ شرایط، بهترین تصمیم را برایتان میگیرد.
پزشک متخصص به شما کمک میکند تا تصمیم بگیرید که میتوانید شفا را به بعد از زایمان موکول کنید یا نه!
همچنین میتوانید از روشهای تصویربرداری دیگری مانند سونوگرافی نیز استفاده کنید.
حتماً به دندانپزشک خود بگویید که آبستن هستید. اگر بیچارگی به عکسبرداری از دندان داشته باشید، دندانپزشک معمولاً منتظر میماند تا وضع حمل را سپریدن دهید. اگرچه در بیشتر موارد عکس برداری اثر X دندانپزشکی روی شکم یا منطقه لگن تأثیر نمیگذارد.
هرچند اتمام عکسبرداری در دوران بارداری توصیه نمیشود، ولی با رعایت نکات ذیل میتوان خطرات احتمالی را کاهش داد.
اعلام بارداری به تکنسین عکسبرداری و انجام توصیه های او
پوشیدن قبل پاراگراف (لاتین) سربی تندرست و بدون شکستگی
استفاده از دست کم شدت باره بیچارگی برای عکسبرداری
پرتوهای X پرتوهای اختصار برد هستند و میتوانند از بافتهای بدن عبور کنند. میزان یا دوز تابش باره کاربرد بسته به نوع نشانه ایکس و تجهیزات باره استفاده متفاوت است. وانگهی با توجه به بافت بدنی و استخوان بندی فرد نیز متفاوت است. در مبحث تاثیرگذاری پرتوهای ایکس، میزان تابش در میلی گرم اندازه گیری میشود.
اگر طبیب متخصص، سپریدن عکس برداری اثر ایکس را در دوران بارداری برای شما تجویز کند، از کمترین شدت ممکن است کاربرد میشود.
در چهره رعایت مسایل ایمنی، پیشه کردن با دستگاه اشعه ایکس خطری برای والده و جنین به دنبال ندارد. دستگاههای اشعه ایکس رادیواکتیو نیستند، به این معنی که در چهره عدم استفاده (خاموش بودن دستگاه) تابش نمیکنند.
پرتوهای ایکس در خط سر راست جنبش میکنند. هنگامی که پرتوهای x به یک شی برخورد میکنند، بیشتر امواج آن مستقیماً به درون جسم میروند، ولی بعضی از آنها پراکنده میشوند و در هر جهتی جنبش میکنند. اشعه ایکس هنگام عبور از یک جسم انرژی خویش را از دست میدهد و لاغر میشود.
رعایت نکات ذیل در حفظ سلامت کاربران دستگاه اشعه ایکس کارساز است:
در شرایطی که امکان خروج از اطاق عکسبرداری را ندارید، از پیشبند سربی نگهبان با ضخامت کمینه ۰.۵ میلی متر با پوشش مناسب در قسمت شکم و لگن به به اتفاق عینک سربی، دستکش و سپر کاربرد کنید.
برخی از نسوان حامله هنگام عبور از دستگاه ایکس ری مبتلا نگرانی میشوند. دورا دیویس اپیدمولوژیست و سم شناس میگوید:" پیمان دریافت در معرض پرتوهای یونیزه شده خطری برای نسوان آبستن به دنبال ندارد. ۵۰ بار عبور از دستگاه ایکس ری برابر سپریدن یک عکسبرداری از دندان است."
یک منبع تابش الکترومغناطیس همیشه به اتفاق شماست: تلفن همراه. گمانه زنیهایی هستی دارد که قرار دریافت طولانی مدت در معرض امواج تلفن به اتفاق به DNA آفت میرساند.
پژوهشگران ترکیهای با اتمام مطالعاتی بر روی حیوانات دریافته اند که پیمان دریافت در معرض امواج تلفن به اتفاق در دوران بارداری؛ روی چشم، مغز، جگر و پوست جنین تأثیر میگذارد.
کارشناس مامایی سمیه شیرانی در این زمینه پیشنهاد میکند:
درباره این سایت